Logo - Art by Lønfeldt
Webshop
0
0,00 kr. 0 enheder

Ingen varer i kurven.

Kunst malerier i en høj kvalitet

Moderne kunst maleri i skønne farver til hjemmet Dune I 70x140 cmStort maleri til væggen i hjemmet Alloy III 70x140 cm
Dansk billedkunstner Michael Lønfeldt

Michael Lønfeldt

Kunster
Når du køber kunst til væggen i stuen og andre af hjemmets rum, så kan det være utroligt svært at vurdere kvaliteten.​

Her i artiklen kan du læse lidt om, hvad du skal kigge efter, for at sikre maleriet har en lang levetid, når du har forelsket dig i det og vil købe det.​

Håndlavet unik original kunst i en høj kvalitet

Skal de malerier du køber være i en ordentlig kvalitet ?

Det kan være du synes, det er et mærkeligt spørgsmål. Fordi selvfølgeligt skal dit maleri være i en ordentlig kvalitet. Men kvaliteten af et maleri, og de materialer det er produceret af, er ikke altid umiddelbar lige sådan at vurdere. Hvis ikke du har en stor erfaring med at se på og købe kunst.

Det er utroligt ærgerligt at købe et malerier, du har forelsket dig i. For efter et par år at opdage, at farverne er blevet matte, at blindrammen buer ud fra væggen, eller at lærredet hænger uden mulighed for efterspænding.

Så her får du lidt tips til hvordan du checker, om det maleri du er interesseret i, er lavet ordentligt. Så du også har glæde af det mange år fremover.

Der er 4 forskellige faktorer, som har betydning for maleriets kvalitet og holdbarhed: Kompositionen, kvaliteten af lærredet, kvaliteten af blinderammen, samt kvaliteten af malingen der er anvendt i processen.

Kompositionen

Et maleri, der er lavet af en professionel kunstner, vil have en homogen komposition. Hvor der er taget hensyn til ALLE områder og detaljer af kunstværket. Også de områder, der ikke lige umiddelbart er i fokus, har fået opmærksomhed. Så de komplementerer værkets centrale dele. Og resultat er en helstøbt oplevelse med masser af dybde og interessante detaljer.

Det betyder samtidig at værket er langtidsholdbart, og selv efter mange år giver dig glæde og inspiration.

Jo længere du har ejet et maleri, jo mere kigger du på det. Og derfor vil fejl eller mangler i kompositionen blive opdaget af dig på et tidspunkt. Så det er bedre du bruger tid på en grundig gennemgang af maleriet, inden du køber det.

Du kan stille kunstneren spørgsmål om blandt andet: hvad tankerne bag motivet er, hvad tankerne er bag den måde farver er sat samme på, objekter og figure der virker forkert i forhold til hovedmotivet, proportioner der ikke er helt i orden, og hvad du ellers synes der er af indtryk som stikker lidt af.
Kunst på lærred er flotte billeder Fusion I 70x140 cm

Kvaliteten af lærredet

Lærredet bør være i en god kvalitet. Det kan være i hør, bomuld eller polyester, eller et mix.

Forskellen mellem de 3 lærredstyper er, at hør har en finere, glattere tråd der betyder at vævningen er tættere. Det er derfor bedste egnet i situationer, hvor kunstneren vil vise meget små realistiske detaljer af landskaber og mennesker.

Bomuld er generelt billigere end hør, og det har en grovere tråd, der giver et lærred med en mere grov struktur i vævningen.

Polyester er oprindeligt startet som en billigere version af bomuld. Det har – lidt uretfærdigt – fået et dårligt ry, som billigprodukt. Det er det ikke kun i dag, hvor polyester lærreder også findes i en høj kvalitet. Fordelen ved polyester er, at det er meget stærkt og uelastisk. Og det udvider og trækker sig ikke sammen som naturfibre gør, når de bliver udsat for svingninger i temperatur og luftfugtighed.

Så valget af fiber er i høj grad en smagssag, og et valg efter hvad der er kunstneren vil male.

Hvad der er meget vigtigere end hvilken fiber der er anvendt, er at det er vævet meget tæt samt at tråden er homogen i tykkelsen. Derfor er det godt med en høj lærredsvægt – typiske bliver den målt i gram/kvadratmeter. Og lærredet må meget gerne have en vægt på minimum 400 g/m2. Jo større maleriet er, jo vigtigere er det med en høj lærredsvægt.

Heruder kan du se 2 eksempler på lærredskvaliteter: Til venstre er der vist et kinalærred i 100% polyester. Og det er tydeligt at strukturen ikke er helt tæt, og at tråden er noget ujævn. Til højre er vist et 60% bomuld/40% hør lærred, og her ses det tydeligt at vævningen er tættere og finere, og tråden virker mere jævn.
Lærred fra KinaKunst malerier i en høj kvalitet

Kvaliteten af blindrammen

Blindrammen skal først og fremmest sørge for, at lærredet er spændt tilstrækkeligt ud. Så det ikke hænger løst og kan bevæge sig frem og tilbage. Og så skal blindrammen udgøre en stabil ramme der gør at maleriet hænger pænt lige på væggen.


Den bedste måde at sikre det på, er ved at anvende europæisk stavlimet knastfrit fyrtræ. Så undgår man rammer der buer og lærreder der hænger.

Spørg kunstneren hvor vedkommende køber sine opspændte lærreder henne, og kig også selv bag på malerierne.

På de viste fotos herunder kan du se i øverste række en kina-blindramme sammenlignet med en europæisk stavlimet fyrtræ. Det er tydeligt at kvaliteten af træet er bedre, og større dimensioneret i fyrtræet. Hvor kina-listen er 3 cm bred, så er fyrlisten 4 cm bred.

I nederste række er hjørnerne vist fra bagsiden. Kina-binderammen er samlet uden mulighed for senere efterspænding. Fyrtræet har mulighed for efterspænding, hvis det er nødvendigt.
Blindramme KinaBlindramme i god kvalitet
Blindramme hjørne uden mulighed for efterspændingBlindramme hjørne med mulighed for efterspænding

Kvaliteten af malingen

Når der kommer til kvaliteten af den maling der er brugt ved produktionen af maleriet.

Så er det for det første vigtigt, at der kun er anvendt maling specielt produceret til formålet. Og ikke maling der er beregnet til anden brug, som f.eks. vægmaling, murmaling eller bilmaling.

Hvorfor ?

Fordi kunstnermaling er lavet med nogle helt specielle egneskaber, der gør: At kunstværkerne holder i mange år, at farverne ikke blegner på grund af UV-stråler, at malingen har en høj elasticitet så det ikke slår revner og at farverne har en stor transparens, hvilket giver værkerne dybde uden at de taber farvegengivelsesevnen.

Spørg kunstneren direkte hvilke malingsmærker vedkommende bruger. De bedste mærker er IKKE billige, men de giver også malerierne ekstra værdi. Næsten alle mærker der laver kunstnermaling har en kunstner- og en studiekvalitet. Og der kan være stor forskelle mellem dem.
Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling

Kvaliteten af toplak, beslag og wire

Nu mangler der kun et par detaljer. Inden du har sikret, at det kunstværk du køber har en høj kvalitet.

Det er for det første, at maleriet er blevet forseglet og beskyttet af en toplak. Som er specielt fremstillet til formålet og har en UV beskyttelse.

Hvorfor ?

Fordi det beskytter værket mod, at farverne bliver udbleget og overfladen langsomt nedbrudt af urenheder i luften. Og så giver det også en homogen overflade, der udligner de forskelle der er i farvernes blank- og mathed.

Når der er en lakforsegling på maleriet, så letter det også rengøringen. Da skidt og snavs sidder ovenpå lakken, og ikke trænger ind i malingen.

Næsten alle producenter af maling fører også et brede udvalg af lakker. Det kan være med mat, satin eller blank finish, alt efter hvad kunstneren vil opnå med lakken. Mat lak dæmper farverne, og blank lak fremhæver farverne.

Selve påføringen sker enten med pensel eller spray.

For det andet drejer det sig om, at der er sat stabile metal-beslag på med skruer i en ordentlig kvalitet. Og afsluttende påmonteret en en metal-wire i en god kvalitet. Så er du sikker på, at maleriet bliver hængene på væggen hvor det skal.
Gode beslag, skruer og wire sikrer malerier bliver på væggen

Opsummering af hvordan du vurderer kvaliteten af et kunst maleri

Set samlet, så kræver det en grundig gennemgang af et maleri. Hvis du vil være sikker på at kvaliteten er i orden, og du derfor får glæde af maleriet mange år fremover.

Check at:

kompositionen er gennemtænkt og veludført
lærredet er i en god kvalitet med minimum 400 g/m2
blindrammen er lavet af stavlimet fyrtræ
malingen der er brugt i processen er af høj kvalitet
der er lagt en toplak på i kunstnerkvalitet
beslag, skruer og wire er i metal og har en solid kvalitet
cartmenu-circlearrow-down-circle