Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling ?

Michael Lønfeldt

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling

Har du tænkt over hvilken kvalitet de malerier du køber har?

Og hvad det betyder for dine indtryk af kunstværket samt hvor lang tid holdbarheden er ?

Læs artiklen og bliv klogere.​

Pigmenter
Lysægthed
Farvestyrke
Transparens

I forbindelse med skabelse af et akrylmaleri, så har det stor betydning, hvilken kvalitet de anvendte materialer har.

Især er det vigtigt med en kunstnermaling, der har en høj kvalitet, da det er afgørende for: Hvor mange og hvor fine detaljer motivet indeholder, farvernes intensitet og gennemsigtighed, samt farvernes holdbarhed.

Kvaliteten af en kunstnermaling afhænger primært af, hvilke pigmenter der bliver brugt, og hvor stor en andel pigmenter der er i forhold til fyldstofferne.

Den bedste kvalitet er fremstillet med de mest kostbare pigmenter, har den største andel af pigmenter, og indeholder kun lidt eller slet ingen fyldstoffer.

De 3 kvaliteter kunstmaling

Indenfor kunstnermaling skelner man mellem 3 forskellige kvaliteter: Skolekvalitet, studiekvalitet og kunstnerkvalitet.

Skolekvaliteten er den billigste, og den bliver anvendt til undervisning i større hold. Den er ikke egnet til de malerier, du anvender i indretningen af dit hjem.

Den ringe kvalitet giver problemer med at blande med andre farver – malingen kan ikke holde struktur og den tørrer til en flad form. Og så mangler farverne lysægthed, dækkeevne, farvestyrke og gennemsigtighed.

Den blå farve der er vist her under viser tydeligt de problemer, der er med at den dårlige kvalitet ikke holder formen, og flyder næste helt ud.

Store malerier er flotte billeder til væggen i stuen - Intuition I - 100x150 cm

Rent praktisk betyder det, at når man bruger denne type maling, så er det ikke muligt at lave struktur og linjer i maleriet med værktøjerne.

Og det er kun muligt lave skarpe kanter, hvis man bruger meget tynde lag maling.

Studiekvalitet er en grundlæggende maling, som kan anvendes til maling af store flader bl.a. til grunding af malerier.

Malingen har en fornuftig kvalitet, der giver mulighed for at farverne kan blandes, uden de bliver til en grå masse, og de holder en struktur nogenlunde.

Største problem er, at disse farver kun i ringe grad kan vise gennemsigtighed, hvis der ikke samtidig bliver anvendt hjælpemidler.

Det er muligt at gøre farverne transparente ved at bruge vand til fortynding. Men pas på ikke at bruge for meget, da det svækker malingens sammenhængskraft, og farvens intensitet.

Jeg kan anbefale i stedet at bruge malemedier der er egnet til det – det gør jeg altid selv. Farverne bliver gode at arbejde med og du kan arbejde med dem i længere tid, da medierne giver lidt længere tørretid.

Kunstnerkvalitet er det bedste af det bedste. Den giver malerier med stor lysægthed, kraftig farvestyrke, stor dækkeevne og stor gennemsigtighed.

Det er derfor muligt at lave malerier med meget fine detaljer, flotte farvespil og stor dybde.

Og så betyder den høje andel af pigmenter, at malerierne holder i mange år fremover. Uden at farverne begynder at blegne, eller malingen skaller af.

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling

På de 3 fotos er de 3 kvaliteter kunstnermaling vist i våd form, hvor de lige er klemt ud af tuben.

Umiddelbart er der ikke den store forskel på de 3 kvaliteter – de har næsten samme farve og glans. Den største forskel ligger i konsistensen, hvor den billige maling fylder ud, så står den dyreste maling med en flot skarp kant.

Mængden af de 3 kvaliteter svinder ind i forskellig grad i forbindelse med tørringen (alt efter hvor stor en andel der er pigmenter). Så er der ca +50% maling af studiekvaliteten og +100% af skolekvaliteten.

Lær hvordan du laver et maleri​

Det at lave et maleri er ikke noget man bare sådan lige gør. Hvis du skal blive tilfreds med anstrengelserne, så er der en hel række faktorer du er nød til at overveje. Og det er ikke ligemeget hvordan du griber det an.

Her kan du lære hvordan du kommer igennem processen. Jeg viser hvordan jeg starter et nyt maleri op – hvad det er for overvejelser jeg gør mig inden jeg begynder. Og beskriver hvordan de forskellige trin i processen ser ud.​

De 3 kvaliteter kunstmaling

I fotoet herunder er malingen stadigvæk våd, men jeg har bredt den ud og lavet lidt struktur med en spartel.

Den dyre kunstnermaling er, på grund af det højere indhold af pigmenter, lettere at få til at stå med skarpe kanter. Hvorimod de to andre kvaliteter har en tendens til at flyde lidt ud i runde former.

I foto her har malingen tørret i 2 dage, og er klar til at blive overmalet.

Nu er det tydeligt at se forskellen på de 3 kvaliteter:

Skolekvaliteten har mistet sin højde og giver et fladt indtryk. Samtidig er farven blevet meget lysere i forhold til våd tilstand og overfladen er helt mat. Den manglende dækevne ses som tydelige penselstrøg.

Studiekvaliteten har mistet en smule i højden, men holder stadigvæk en god højde i strukturen. Farven er blevet lidt lysere, og overfladen har en silkeglans.

Kunstnerkvaliteten har samme højde, som da den blev spartlet ud. Den står knivskarpt med de kanter, der blev lavet fra starten. Farven er den samme som i våd tilstand, og overfladen har højglans.

Her er vist hvordan de 3 typer maling opfører sig, når de bliver bredt ud med pensel.

Fotoet her viser hvordan farverne ser ud, mens de stadigvæk er våde.

Skolemalingen virker lidt tynd, og der er tydelige streger, hvor malingen ikke dækker fuldt ud. Studiemalingen er fuldt dækkende, men mangler gennemsigtighed. Kunstnermalingen er fuldt dækkende, og så har den samtidig en god evne til at virke transparent.

Fotoet herunder viser malingen når den har tørret i 2 dage.

Igen er det tydeligt at skolemalingen flyder ud, og ikke holder penselsstrøgene særligt god. Samtidig er malingen blevet fuldstændig mat og livløs.

Studiemalingen klare sig lidt bedre. Her er muligt at skimte penselstrøg, og så har overfladen en let silkeglans.

Kunstnermalingen holder penselstrøgene som i våd tilstand, kanterne står skarpt, farvestyrken er den samme, og malingen har en fantastisk evne til at vise transparens. Så der kommer en vekselvirkning mellem de mørke og lyse nuancer.

Hvordan finder du det maleri der passer perfekt over sofaen

Når du leder efter malerier til væggene i hjemmet, så kan det være udfordrende at skulle finde det helt perfekte match til det sted maleriet skal hænge.

Der er en del forskellige faktorer du bør tage hensyn til, inden du beslutter dig for køb af et maleri.

I den her checkliste har jeg samlet de overvejelser du skal igennem.

Se her hvordan du checker, om dine malerier er malet med en kunstnermaling i høj kvalitet

Her er et par tips til, hvordan du selv kan vurdere, om dine egne malerier eller de malerier du overvejer at købe, er fremstillet med kunstnermaling i en høj kvalitet:

Spørg der hvor du køber eller planlægger at købe – hvis der ikke er informationer på hjemmesiden eller i butikken, så spørg ind til hvilke farver der er anvendt med hensyn til producent og kvalitet af malingen.

Her er en oversigt med producenter, der laver akrylmaling i en høj kvalitet:

  • Golden Acrylics
  • Liquitex Acrylics
  • Lascaux Artist’s Acrylics
  • Winsor & Newton Artist’s Acrylics
  • Old Holland New Masters

Brug ovenstående foto med de tørre farver til en sammenligning:

  • silkeglans og/eller højglans
  • høj farveintensitet med farver der står flot, klart og kraftigt
  • stor gennemsigtighed, hvor der er malet i transparente tynde lag
  • god formbarhed, hvor der er lavet tydelige strukturer med malingen
  • masser af fine detaljer i malingen

Jeg anvender altid selv maling i studiekvalitet og kunstnerkvalitet.

Studiekvaliteten bliver anvendt til de første lag maling på lærredet, og kunstnerkvaliteten bliver brugt til motivet og topfinish. Og så er der også malerier hvor jeg udelukkende anvender kunstnerkvaliteten, for at kunne bruge de fantastiske egenskaber med transparens og struktur.

Se de malerier jeg laver

Jeg laver farverige abstrakte malerier, som giver liv og farver på væggene i dit hjem.

Alle malerier er unikke. Og der bliver kun anvendt de bedste materialer – topkvalitet maling, kraftigt lærred fra Italien og europæisk stavlimet fyrtræ til blindrammen.

Her kan du se flere fotos af malerierne, og læse om hvad der er baggrunden for motivet, samt hvordan maleriet er fremstillet.​