I fotoet herunder er malingen stadigvæk våd, men jeg har bredt den ud og lavet lidt struktur med en spartel.
Den dyre kunstnermaling er, på grund af det højere indhold af pigmenter, lettere at få til at stå med skarpe kanter. Hvorimod de to andre kvaliteter har en tendens til at flyde lidt ud i runde former.
I foto her har malingen tørret i 2 dage, og er klar til at blive overmalet.
Nu er det tydeligt at se forskellen på de 3 kvaliteter:
Skolekvaliteten har mistet sin højde og giver et fladt indtryk. Samtidig er farven blevet meget lysere i forhold til våd tilstand og overfladen er helt mat. Den manglende dækevne ses som tydelige penselstrøg.
Studiekvaliteten har mistet en smule i højden, men holder stadigvæk en god højde i strukturen. Farven er blevet lidt lysere, og overfladen har en silkeglans.
Kunstnerkvaliteten har samme højde, som da den blev spartlet ud. Den står knivskarpt med de kanter, der blev lavet fra starten. Farven er den samme som i våd tilstand, og overfladen har højglans.
Her er vist hvordan de 3 typer maling opfører sig, når de bliver bredt ud med pensel.
Fotoet her viser hvordan farverne ser ud, mens de stadigvæk er våde.
Skolemalingen virker lidt tynd, og der er tydelige streger, hvor malingen ikke dækker fuldt ud. Studiemalingen er fuldt dækkende, men mangler gennemsigtighed. Kunstnermalingen er fuldt dækkende, og så har den samtidig en god evne til at virke transparent.
Fotoet herunder viser malingen når den har tørret i 2 dage.
Igen er det tydeligt at skolemalingen flyder ud, og ikke holder penselsstrøgene særligt god. Samtidig er malingen blevet fuldstændig mat og livløs.
Studiemalingen klare sig lidt bedre. Her er muligt at skimte penselstrøg, og så har overfladen en let silkeglans.
Kunstnermalingen holder penselstrøgene som i våd tilstand, kanterne står skarpt, farvestyrken er den samme, og malingen har en fantastisk evne til at vise transparens. Så der kommer en vekselvirkning mellem de mørke og lyse nuancer.