Logo - Art by Lønfeldt
Webshop
0
0,00 kr. 0 enheder

Ingen varer i kurven.

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling ?

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling der holder i mange år?
Dansk billedkunstner Michael Lønfeldt

Michael Lønfeldt

Kunster
Har du tænkt over hvilken kvalitet de malerier du køber har? Og hvad det betyder for dine kunstværker samt hvor lang holdbarheden er ?

Bliv klogere på hvad du skal kigge efter med hensyn til lærred, maling og blindrammer, for at få kunstmaleri der holder.

Alt om pigmenter, lysægthed, farvestyrke og transparens, og hvad det betyder for dine malerier

I forbindelse med skabelse af et akrylmaleri, så har det stor betydning, hvilken kvalitet de anvendte materialer har.

Især er det vigtigt med en kunstnermaling, der har en høj kvalitet, da det er afgørende for: Hvor mange og hvor fine detaljer motivet indeholder, farvernes intensitet og gennemsigtighed, samt farvernes holdbarhed.

Kvaliteten af en kunstnermaling afhænger primært af, hvilke pigmenter der bliver brugt, og hvor stor en andel pigmenter der er i forhold til fyldstofferne.

Den bedste kvalitet er fremstillet med de mest kostbare pigmenter, har den største andel af pigmenter, og indeholder kun lidt eller slet ingen fyldstoffer.

De 3 kvaliteter kunstmaling

I fotoet herunder er malingen stadigvæk våd, men jeg har bredt den ud og lavet lidt struktur med en spartel.

Den dyre kunstnermaling er, på grund af det højere indhold af pigmenter, lettere at få til at stå med skarpe kanter. Hvorimod de to andre kvaliteter har en tendens til at flyde lidt ud i runde former.

I foto her har malingen tørret i 2 dage, og er klar til at blive overmalet.

Nu er det tydeligt at se forskellen på de 3 kvaliteter:

Skolekvaliteten har mistet sin højde og giver et fladt indtryk. Samtidig er farven blevet meget lysere i forhold til våd tilstand og overfladen er helt mat. Den manglende dækevne ses som tydelige penselstrøg.

Studiekvaliteten har mistet en smule i højden, men holder stadigvæk en god højde i strukturen. Farven er blevet lidt lysere, og overfladen har en silkeglans.

Kunstnerkvaliteten har samme højde, som da den blev spartlet ud. Den står knivskarpt med de kanter, der blev lavet fra starten. Farven er den samme som i våd tilstand, og overfladen har højglans.

Her er vist hvordan de 3 typer maling opfører sig, når de bliver bredt ud med pensel.

Fotoet her viser hvordan farverne ser ud, mens de stadigvæk er våde.

Skolemalingen virker lidt tynd, og der er tydelige streger, hvor malingen ikke dækker fuldt ud. Studiemalingen er fuldt dækkende, men mangler gennemsigtighed. Kunstnermalingen er fuldt dækkende, og så har den samtidig en god evne til at virke transparent.

Fotoet herunder viser malingen når den har tørret i 2 dage.

Igen er det tydeligt at skolemalingen flyder ud, og ikke holder penselsstrøgene særligt god. Samtidig er malingen blevet fuldstændig mat og livløs.

Studiemalingen klare sig lidt bedre. Her er muligt at skimte penselstrøg, og så har overfladen en let silkeglans.

Kunstnermalingen holder penselstrøgene som i våd tilstand, kanterne står skarpt, farvestyrken er den samme, og malingen har en fantastisk evne til at vise transparens. Så der kommer en vekselvirkning mellem de mørke og lyse nuancer.
Akrylmaling i våd tilstandAkrylmaling efter tørring

hvordan checker du, om dine malerier er malet med en kunstnermaling i høj kvalitet?

Her er et par tips til, hvordan du selv kan vurdere, om dine egne malerier eller de malerier du overvejer at købe, er fremstillet med kunstnermaling i en høj kvalitet:

Spørg der hvor du køber eller planlægger at købe – hvis der ikke er informationer på hjemmesiden eller i butikken, så spørg ind til hvilke farver der er anvendt med hensyn til producent og kvalitet af malingen.

Her er en oversigt med producenter, der laver akrylmaling i en høj kvalitet:

Golden Acrylics
Liquitex Acrylics
Lascaux Artist’s Acrylics
Winsor & Newton Artist’s Acrylics
Old Holland New Masters

Brug ovenstående foto med de tørre farver til en sammenligning:

silkeglans og/eller højglans
høj farveintensitet med farver der står flot, klart og kraftigt
stor gennemsigtighed, hvor der er malet i transparente tynde lag
god formbarhed, hvor der er lavet tydelige strukturer med malingen
masser af fine detaljer i malingen

Jeg anvender altid selv maling i ren kunstnerkvalitet.

Kunstnerkvaliteten bliver anvendt hele vejen igennem. Lige fra de første lag maling på lærredet, og til maleriet beskyttes med de afsluttende toplak. Jjeg anvender udelukkende kunstnerkvaliteten, fordi det giver det bedste resultat med transparens, fantastiske farver og struktur.
cartmenu-circlearrow-down-circle