Gode råd til ophængning af malerier i boligen

Michael Lønfeldt

Store malerier med abstrakt motiv til salg online - Prime VII

At få hængt et maleri op det rigtige sted er ikke altid lige let. Der er mange forskellige faktore som spiller ind, og har betydning for om resultatet bliver godt.​

Her på siden får du inspiration og gode råd til, hvordan du hænger malerier op i dit hjem. Så værkerne bliver præsenteret bedst muligt, og kommer til at fremstå som en naturlig og flot del af din indretning.​

Rummet
Væggen
Lysindfald
Maleri

Når du har tomme vægge der trænger til lidt kunst, så er der en hel række forskellige forhold det er vigtige at overveje, inden du køber og hænger et eller flere nye malerier op. Her får du de 4 vigtigste faktorer:

 • Hvor stort er rummet, hvor maleriet skal hænge?
 • Hvordan er væggens størrelse og form?
 • Hvor meget plads skal der være omkring maleriet – øverst, nederst og til siderne?
 • Hvordan er lysforholdene der hvor maleriet skal hænge?

Det er ikke altid muligt at optimere alle de 4 forhold individuelt hver for sig. De bør i stedet bruges ud fra en samlet vurdering af, hvad der passer bedst i den givne situation.

Hvor stort er rummet hvor maleriet skal hænge?

En vigtig faktor når du dekorerer væggene med kunst er, at tage hensyn til rummets størrelse i forhold til størrelse på det maleri du vælger.

I store rum er det altid en god idé at indrette med store malerier.

Store malerier i store rum giver et naturligt fokuspunkt, der naturligt tiltrækker sig opmærksomhed.

Stort abstrakt maleri i stærke farver - Continuum I

Den fejl de fleste begår på et eller andet tidspunkt, er at placere et lille maleri i en stor stuen. På en stor væg hvor der er alt for meget tom plads rundt om maleriet.

Det gør, at maleriet kommer til at virke mindre end det i virkeligheden er. Og samtidig ser det ud som om, der mangler dekoration på den næste tomme væg.

Hvis du ikke ønsker store malerier i indretning, fordi de virker for dominerende. Så er der i stedet den mulighed at købe flere små malerier og placere dem lidt forskudt i forhold til hinanden.

Eller du kan lave en collage, hvor du sætter flere malerier – gerne 4-6 små værker – sammen, så det kommer til at fylde lidt på væggen, og mellemrummene mellem dem giver lidt ekstra luft.

I små rum giver det en behagelig stemning, når der bliver dekoreret med små eller mellemstore malerier.

Gode råd til ophængning af malerier i boligen

Hvis der bliver placeret et for stort maleri i et lille rum, så kan det let give en lidt klaustrofobisk fornemmelse, hvor det virker som om kunstværket næste springer ind i ansigtet på én. Og det kommer til at dominere hele rummet.

Det er ikke en fejl der ses så ofte.

Hvordan finder du det maleri der passer perfekt over sofaen

Når du leder efter malerier til væggene i hjemmet, så kan det være udfordrende at skulle finde det helt perfekte match til det sted maleriet skal hænge.

Der er en del forskellige faktorer du bør tage hensyn til, inden du beslutter dig for køb af et maleri.

I den her checkliste har jeg samlet de overvejelser du skal igennem.

Hvordan er væggens størrelse og form?

Det er en god idé at formen på væggen følger formen på vægkunsten. Det vil sige – aflange malerier til aflange vægge – både horisontalt og vertikalt, samt firkantede malerier til firkantede vægge.

Når du vurdere hvilken form væggen har, så skal du ikke kun se på hele væggens størrelse. Men i ligeså høj grad på om væggen er delt op i flere sektioner rent møbelmæssigt. Og indenfor den enkelte sektion, kan det sagtens lade sig gøre at dekorere med andre former vægkunst, end den form hele væggen har.

I dag er der mulighed for at få lærreder i mange forskellige former – blandt andet runde, trekantede, ottekantede og hjerteformede.

Det betyder selvfølgeligt ikke, at væggene også skal have disse former. Men ved at sætte en firkant om yderpunkterne, så er det muligt at se hvordan formen virker på væggen.

Ophængning af malerier i entréen

Og så har størrelsen på væggen også betydning.

Generelt skal det helst give et harmonisk indtryk, når du kigger på malerierne – så store malerier til store vægge, og små malerier til små vægge.

Det er selvfølgeligt også muligt at få en stor væg til at se flot ud ved at bruge flere små malerier – der enten er placeret i en collage, eller hængt op forskudt.

Ophængning af malerier i stuen

Med hensyn til placeringen på væggen, så er det en god idé ikke at hænge maleriet op helt ud i hjørnerne hvor væggene støder sammen, helt oppe under loftet, eller helt nede ved gulvet.

Placér i stedet vægkunsten så den høre sammen med et møbel, en gruppe af møbler eller andet interiør.

Du kan selvfølgeligt også vælge, at give maleriet sin helt egen særlige plads. Hvor det i højere grad vil være et fokuspunkt helt for sig selv.

Check kvaliteten inden du køber​

Har kvaliteten på et maleri nogen betydning?

Ja, hvis du gerne vil beholde maleriet og nyde motivet i mange år fremover, så er det altafgørende at værket har en kvalitet der holder.

Når du køber malerier til dit hjem, så kan det være svært umiddelbart at vurdere hvordan kvaliteten er. Det gælder især hvis du køber online uden at have set maleriet “live” først.

Her er en checkliste med de ting du skal kigge efter, hvis du vil være sikker på at købe malerier der holder mange år fremover.

Hvordan er væggens størrelse og form?

Det er lidt forskelligt, hvor meget plads et maleri skal have omkring sig, for at det virker harmonisk rent visuelt.

Det kommer an på hvor langt fra/tæt på man er, når maleriet betragtes. Og hvad det område hvor maleriet hænger bliver brugt til. Det er dog altid en god idé at placere maleriet i forbindelse med et møbel eller en gruppe af møbler.

Online galleri abstrakt maleri til hjemmet Diversity IV

Bredden på et maleri afhænger af det møbel eller de møbler det bliver hæng op over. Generelt skal bredden på maleriet (eller malerierne hvis der er flere sat sammen i en collage) helst ligge i området 65-75% af møblets eller møbelgruppens bredde. Eksempelvis en sofa eller et loungeområde med bord og stole.

Og så er det også et godt tip at sørge for rigeligt med plads ved siden af værket. Hvor du på hver side som en tommerfingerregel bør have et tomt område på minimum 1/2 af maleriets bredde.

Ophængning af malerier i soveværelset

I forbindelse med hvilken højde maleriet bliver hængt op i, så afhænger det af, hvad området i rummet bliver brugt til.

Hvis det er et område hvor du sidder ned – eksempelvis sofaen, lænestolen eller spisebordet – så bør maleriet placeres så alle har et godt udsyn til det.

Det vil sige den nederste kant af billedet skal være 15-20 cm over sofaen, lænestolen og spisebordet. Har du vægge i dobbelt højde fordi 1. salen går hele vejen op. Så skal du lægge ekstra 10 cm til, for at få et visuelt godt udtryk.

Hvis det er områder hvor man typisk står op – eksempelvis i entréen eller over en skænk – så bør et maleri hænges op i øjenhøjde, det vil sige med centrum i 150 cm højde.

Undtagen hvis det er et vertikalt aflangt værk – eksempelvis 120 cm højt og 40 cm bredt – eller to firkantede malerier der hænger over hinanden. Så skal blikpunktet være 1/3 fra toppen af maleriet eller de to malerier set samlet.

Ophængning af malerier over sofaen

Har du flere malerier i forskellige størrelser på samme væg. Så ser det godt ud når de enten er hængt forskudt i forhold til hinanden, eller er hængt op centreret i midten horisontalt. Lav aldrig en fast underkant eller overkant når der er forskellige størrelser, da det ser forkert ud.

Afstanden mellem malerier afhænger dels af afstanden mellem betragteren og malerierne, dels af størrelsen på malerierne, og dels af størrelsen på væggen.

Ved en collage giver det et flot indtryk, hvis malerierne hænger med 4-7 cm mellemrum.

Indret med malerier i dit hjem​

Det kan godt være en stor udfordring at skulle skabe den unikke indretning med en perfekt balance mellem møbler, tekstiler og malerier.

Der er forskellige faktorer, som afgør hvordan det hele bør sættes op. Herunder hvor de skal hænge, hvordan du måler afstanden korrekt op og hvor du finder nye malerier henne.

Hvis du følger de tips jeg giver, så får du en unik indretning, og familie og venner bliver imponeret.

Hvordan er lysforholdene der hvor maleriet skal hænge?

Sørg altid for gode lysforhold, der hvor maleriet hænger.

Det burde sige sig selv, at det er en forudsætning for en god oplevelse, men ikke alle er klar over hvor vigtigt det er.

Farver og detaljer i et maleri træder klart og flot frem, når der er et lyst naturligt lys der falder ind på det. Og modsat kommer kunstværket ikke til sin ret, hvis det hænger i et mørkt hjørne.

Belysningen af maleriet er vigtig

Nogle gange kan er der ikke mulighed for et optimalt naturligt lysindfald. Hvis du vil have det bedste ud af maleriet, så kan du montere 2-3 spots med en Lumen som dagslys.

Til belysningen skal du bruge pære med et diffust lys, da et skarpt og klart lys skaber genskin, som gør det svært at se maleriet ordentligt.

Opsummering af hvordan du hænger malerier op i boligen?

Hvis vi samlet alle de ovenstående betragtninger, så fremstår følgende

 • Store rum store malerier, små rum små malerier.
 • Store vægge store malerier, små vægge små malerier.
 • Maleriet skal have samme proportioner som væggen – aflang væg (vertikalt og horisontalt)=aflangt maleri, firkantet væg=firkantet maleri
 • Underkanten på maleriet 15-20 cm hvor du sidder, midten af maleriet 150 cm over jorden hvor du står.
 • Pladsen på hver af siderne skal være 1/2 x bredde ved malerier og collager.
 • Flere malerier i forskellige størrelser på en væg, hæng dem forskudt eller centreret, aldrig med fast under- eller overkant.
 • Afstanden mellem malerier i en collage skal være 4-7 cm.
 • Gode lysforhold er vigtigt.

Hvis du er interesseret i specifikke motiver men ønsker andre farver, så kan jeg også hjælpe med, at designe et maleri der passer til dit hjem:

Se de malerier jeg laver

Jeg laver farverige abstrakte malerier, som giver liv og farver på væggene i dit hjem.

Alle malerier er unikke. Og der bliver kun anvendt de bedste materialer – topkvalitet maling, kraftigt lærred fra Italien og europæisk stavlimet fyrtræ til blindrammen.

Her kan du se flere fotos af malerierne, og læse om hvad der er baggrunden for motivet, samt hvordan maleriet er fremstillet.​