Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling - er det vigtigt ?
9874
page-template-default,page,page-id-9874,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling ?

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling ? ? Og hvad det betyder for dine indtryk af kunstværket samt hvor lang tid holdbarheden er ?

I forbindelse med kreering af et akrylmaleri, så har det stor betydning, hvilken kvalitet de anvendte materialer har.

Især er det vigtigt med en kunstnermaling, der har en høj kvalitet, da det er afgørende for: Hvor mange og hvor fine detaljer motivet indeholder, farvernes intensitet og gennemsigtighed, samt farvernes tidsmæssige holdbarhed.

Kvaliteten af en kunstnermaling afhænger primært af, hvilke pigmenter der bliver brugt, og hvor stor en andel pigmenter der er i forhold til fyldstofferne.

Den bedste kvalitet er fremstillet med de mest kostbare pigmenter, har den største andel af pigmenter, og indeholder kun lidt eller slet ingen fyldstoffer.

De 3 kvaliteter kunstnermaling

Indenfor kunstnermaling skelner man mellem 3 forskellige kvaliteter: Skolekvalitet, studiekvalitet og kunstnerkvalitet.

Skolekvaliteten er den billigste, og den bliver anvendt til undervisning i større hold. Den er ikke egnet til de malerier, du anvender i indretningen af dit hjem.

Den ringe kvalitet giver problemer med at blande med andre farver – malingen kan ikke holde struktur og den tørrer til en flad form. Og så mangler farverne lysægthed, dækkeevne, farvestyrke og gennemsigtighed.

Studiekvalitet er en grundlæggende maling, som kan anvendes til maling af store flader bl.a. til grunding af malerier.

Malingen har en fornuftig kvalitet, der giver mulighed for at farverne kan blandes, uden de bliver til en grå masse, og de holder en struktur nogenlunde. Største problem er, at disse farver kun i ringe grad kan vise gennemsigtighed, hvis der ikke samtidig bliver anvendt hjælpemidler.

Kunstnerkvalitet er det bedste af det bedste. Den giver malerier med stor lysægthed, kraftig farvestyrke, stor dækkeevne og stor gennemsigtighed.

Det er derfor muligt at lave malerier med meget fine detaljer, flotte farvespil og stor dybde. Og så betyder den høje andel af pigmenter, at malerierne holder i mange år fremover, uden at farverne begynder at blegne, eller malingen skaller af.

Forskellen på de 3 kvaliteter maling i praksis

Er dine malerier på væggen malet med kvalitetsmaling ?

I første foto er de 3 kvaliteter kunstnermaling vist i våd form, hvor de lige er klemt ud af tuben.

Helt til venstre er skolekvaliteten vist, det er studiekvaliteten i midten, og så er det kunstnerkvaliteten helt til højre.

Umiddelbart er der ikke den store forskel på de 3 kvaliteter – de har næsten samme farve og glans.

Da mængden af de 3 kvaliteter svinder ind i forskellig grad (alt efter hvor stor en andel der er pigmenter), så er der ca +50% maling af studiekvaliteten og +100% af skolekvaliteten.

kvalitet-maling-våd-strukturI andet foto er malingen stadigvæk våd, men jeg har bredt den ud og lavet lidt struktur med en spartel.

Den dyre kunstnermaling er, på grund af det højere indhold af pigmenter, lettere at få til at stå med skarpe kanter, hvorimod de to andre kvaliteter har en tendens til at flyde lidt ud i runde former.

Nederst i fotoet er vist hvordan farverne ser ud, når de bliver påført med pensel.

Skolemalingen virker lidt tynd, og der er tydelige streger, hvor malingen ikke dækker fuldt ud.

Studiemalingen er fuldt dækkende, men mangler gennemsigtighed.

Kunstnermalingen er fuldt dækkende, og så har den samtidig en god evne til at virke transparent.

kvalitet-maling-tør-struktur

I tredie foto har malingen tørret i 2 dage, og er klar til at blive overmalet.

Nu er det tydeligt at se forskellen på de 3 kvaliteter:

Skolekvaliteten har mistet sin højde og giver et fladt indtryk. Samtidig er farven blevet meget lysere i forhold til våd tilstand og overfladen er helt mat. Den manglende dækevne ses som tydelige penselstrøg.

Studiekvaliteten har mistet en smule i højden, men holder stadigvæk en god højde i strukturen. Farven er blevet lidt lysere, og overfladen har en silkeglans.

Kunstnerkvaliteten har samme højde, som da den blev spartlet ud. Den står knivskarpt med de kanter, der blev lavet fra starten. Farven er den samme som i våd tilstand, og overfladen har højglans.

Læg mærke til hvordan kunstnermalingen i tør tilstand har en fantastisk evne til at være transparent, så der kommer en vekselvirkning mellem de mørke og lyse nuancer.

Ved du om dine malerier er malet med kvalitetsmaling ?

Her er et par tips til, hvordan du selv kan vurdere, om dine egne malerier eller de malerier du overvejer at købe, er fremstillet med kunstnermaling i en høj kvalitet:

 • Spørg der hvor du køber eller planlægger at købe – hvis der ikke er informationer på hjemmesiden eller i butikken, så spørg ind til hvilke farver der er anvendt med hensyn til producent og kvalitet af malingen.
  • Her er en oversigt med producenter, der laver akrylmaling i en høj kvalitet:
   • Golden Acrylics
   • Liquitex Acrylics
   • Lascaux Artist’s Acrylics
   • Winsor & Newton Artist’s Acrylics
   • Old Holland New Masters
 • Brug ovenstående foto med de tørre farver til en sammenligning:
  • silkeglans og/eller højglans
  • høj farveintensitet med farver der står flot, klart og kraftigt
  • stor gennemsigtighed, hvor der er malet i transparente tynde lag
  • god formbarhed, hvor der er lavet tydelige strukturer med malingen
  • masser af fine detaljer i malingen

Jeg anvender altid maling i studiekvalitet og kunstnerkvalitet.

Se mine malerier her: Mine malerier