Hvordan vælger du et billede der er pefekt?

Hvordan finder du det perfekte billede ?
Kunstner Michael Lønfeldt

Michael Lønfeldt

Kunster
Kunstner Michael Lønfeldt laver farverig abstrakt kunst. 

Alle designs indeholder figurative elementer, og har masser af flotte farver og små fine detaljer.  

Motiverne besidder en stor dybde, og er spændende både set helt tæt på og lidt på afstand.
Det kan være lidt af en udfordring at vælge det rigtige billede til væggen i stuen eller andre af hjemmets rum.

Der er mange faktorer der spiller ind, og afgør om billedet i sidste ende passer perfekt på den plads, hvor det er tiltænkt.

Her i artiklen kan du læse lidt om hvad du skal tage hensyn til, hvis du gerne vil være sikker i dit valg, så billedet passer perfekt ind i din indretning.

Unika
Holdbarhed
Farver
Størrelse

Når du har en tom væg i stuen eller et andet sted i boligen, hvor der mangler lidt kunst på væggen.

Og du har taget hensyn til de faktorer, der er vigtige, i forbindelse med hvor værket skal hænge: Hvor stort er rummet, hvor meget plads er der på væggen, hvordan er synsvinklen til billedet, og hvordan er lysforholdene.

Så er der en række faktorer, som du bør have i baghovedet, når du kigger efter et billede du kunne tænke at købe.

Det vigtigste er selvfølgeligt først og fremmest, at du synes de billeder du køber er fantastiske. At du bliver glad af at kigge på dem, og synes de passer godt ind i dit hjem. Også selvom de bliver købt som en investering. Fordi du kommer til at kigge på dem på væggen utallige gange hver dag. Og der er ingen grund til at indrette dit hjem med ting, som ikke giver en positiv stemning i hverdagen og løfter dit humør.

Så de retningslinjer jeg nævner her, er tænkt som en hjælp til at du er godt klædt på, når du kigger efter billeder på udstillinger, messer, online, gallerier og andre steder.

Skal dit billede være unikt eller en reproduktion?

Den første overvejelse du bør gøre dig er, om du vil have unikt originalt kunst, eller om det er fint med en reproduktion.

Umiddelbart findes der mange rigtigt flotte billeder, både som unikke kunstværker og som reproduktioner. Reproduktionerne har – lidt ufortjent – fået et blakket ry. På grund af at der især i starten for omkring 20 år siden blev importeret en del billeder i dårlig kvalitet fra Kina. Men i dag er det muligt at få reproduktioner i en fornuftig kvalitet, med blindrammer af stavlimet fyrtræ og et godt lærred. Og du kan også finde kopikunst malet af danske kunstnere under pseudonym.

Forskellen på unikke billeder og reproduktioner handler primært om 3 faktorer:

For det første så er et unikt billede enestående.

Det betyder det er “one of a kind”. Du er den eneste der har det, og du kan bruge det til at skabe din helt egen specielle indretning i dit hjem, som ingen andre kan kopiere.

Hvis du har en reproduktion på væggen, og din nabo (eller familien, eller vennerne) synes det er fantastisk, så kan han/hun gå ud og købe et identisk billede og hænge det op på væggen i stuen. Det kan godt være lidt ærgerligt, hvis du har brugt en masse tid og kræfter på din egen indretning.

For det andet, så har et unikt billede en historie bag tilblivelsen, kunstneren har brugt meget tid på at lave værket. Der er masser af fine små detaljer i værket, og ofte en stor dybden i motivet.

En kunstner der skaber et billede, har altid en idé der ligger bag værket. Det kan være mange forskellige udspring – visuelle indtryk – set i naturen – leg med farver – kombination med farver – leg med materialer – budskab politisk eller socialt- eller måske noget helt andet.

Unikke kunstværker drager ofte med deres dybde og mange fine detaljer. Det gør, at du kan bruge meget tid på at studere værket, og hele tiden opdager nye spændende detaljer og perspektiver. Og du får derfor lyst til at kigge på det igen og igen.

For det tredie så er kunstneren af et unikt billede kendt. Du kan følge med i vedkommendes karriere, og eventuelt senere købe flere værker af samme kunstner. Så der er en sammenhæng mellem billederne i dit hjem.
Kunst tryk på lærred er perfekt til væggen i stuen Fusion I 70x140 cm

Skal billedet holde mange år eller skiftes hurtigt ud?

Det er en vigtig beslutning, om de billeder du køber skal have en lang holdbarhed, eller de bliver skiftet ud i løbet af et par år. 

Hvis du gerne køber billeder, efter de farver du bruger i puder, plaider, tæpper og andre tekstiler til hjemmet. Så vil du typisk skifte dine billeder ud med 2-5 år mellemrum. Og den kvalitet billederne er lavet i, har derfor ikke afgørende betydning.

Hvis du køber billeder, efter motiver du synes er fantastiske, og du forventer at have billederne mange år fremover. Så har kvaliteten af materialerne altafgørende betydning for, om billederne har en lang holdbarhed.

Når du vil være sikker på, at dine nye værker har den rigtige kvalitet. Så spørg kunstneren om hvad vedkommende har brugt af materialer til maling, blindramme, lærred, medier og toplak. Skriv eventuelt svarerne ned, og undersøg (Google) hvordan kvaliteten er. 

Det er altid en god idé, at billedet er afsluttet med en toplak, der beskytter overfladen med UV og snavs. Og det gør samtidig rengøringen meget lettere. Husk endeligt at spørge om den anvendte toplak kan fjernes igen, så det er muligt at restaurere overfladen.

Om materialernes kvalitet er høj eller lav har selvfølgeligt også indvirkning på, hvad det koster en kunstner at lave et billede. Kvalitets-materialer kan let koste 5-10 gange mere end de billigste alternativer.

Læs mere om hvordan du vurderer holdbarheden, på de billeder du køber:

Hvordan skal farverne være i dit billede?

Når det gælder hvilke farver der skal være i dit nye billede, så er der 3 udgangspunkter:

For det første kan du vælge, at lede efter kunstværker der indeholder dine ynglingsfarver. Hvis du ikke kan finde de farvekombinationer du ønsker, er der altid den mulighed, at du finder en kunstner der laver de motiver du gerne vil have. og så kan du spørge kunstneren om det er muligt at lave et billede med ynglingsfarverne.

For det andet kan du vælge at se billedet som en del af indretningen og enten matche eller komplementere farverne i tekstiler (puder, plaider, tæpper mm) og møbler.

Og den tredje mulighed er at du lader det være helt op til kunstneren selv at bestemme farverne.

Hvilke motiver synes du godt om?

Valg af billedmotiv kan være vanskeligt, da der er mange forskellige forhold der spiller ind. Her er et par af de overjelser der ligger bag:

Skal det være noget personligt, der fortæller en historien om dig selv og din familie ? Skal det være noget der indeholder tegn, symboler eller kulturelle referencer, og siger noget om hvem du er som person og menneske? Eller skal det være et motiv der bare er flot og spændende at kigge på?

Rent stilmæssigt skelner man mellem figurative og non-figurative motiver. 

Figurative motiver beskriver scener fra det virkelige liv så nøjagtigt og korrekt som muligt. Kunstneren prøver at ramme scenariet og farverne helt præcist.

Non-figurative motiver viser scenarier der i højere eller mindre grad har en abstrakt karaktér. Lige fra en fuldstændig tilfældig brug af farver, til motiver der bruger streger og skitser der danner figurer og referencer.

Hvis du slet ikke har nogen idé om hvad du gerne vil have rent motivmæssigt, så se på kunst rundt omkring. Jo mere tid du bruger på at studere billeder, jo bedre bliver du til at se, hvad du synes ser godt ud. 

Og det skal selvfølgeligt være en live oplevelse, hvis du skal have maksimal glæde af det. Så gå på museer, gallerier, udstillinger, kunstmesser med mere, hvor du kan snakke med kunstnere og gallerister, og på den måde lære mere om kunsten og kunstnerne.

Du kan også kigge rundt omkring på nettet, men det er selvfølgeligt ikke det samme som at se værkerne i virkeligheden.
Kunsttryk til badeværelset

Hvilken størrelse billede er perfekt?

Når du køber billeder, hvor du har gjort dig masser af tanker omkring hvor det skal hænge i boligen. Så er det altid en god idé at overveje hvilken størrelse kunstværket skal have. Typisk har det betydning for dimensionerne:

Hvor stort er rummet, og hvilken form har det?

Hvor meget plads er der på væggen? Er der evt mulighed for at ændre på placering af møbler, så der bliver mere eller mindre plads?

Generelt er det et godt valg at købe store billeder til store rum, og små billeder til små rum.

Læs mere om hvordan du bestemmer størrelsen og hænger billeder op i dit hjem:

Hvad er dit budget?

Når du har alt det grundlæggende på plads omkring dit nye billede med hensyn til kvalitet, farver, motiver og størrelser. Så er det næste skridt at få fastlagt et budget for hvad prisen må være.

Det er klar, at det er nødvendigt med en hel del realisme her.

Det passer eksempelvis ikke godt sammen, hvis du gerne vil have et unikt billede, lavet af en anerkendt kunstner i 100×100 cm og med lærred samt blindramme i en god kvalitet. Og du kun vil give 500 dkk for det. Alene et godt kunstnerlærred med en stabil 40 mm blindramme kan let koste over de 500 dkk.

Så får du svært ved at finde et billede, der passer til budgettet.

Hvad er så en rimelig pris for et billede i 100×100 cm?

Det er et godt spørgsmål, der der svært at svar på. Men jeg vil her prøvet at give dig en forestilling om forskellige prisniveauer:

kinalærred med blindramme i poppeltræ eller lignende, reproduktioner – fra ca. 500 dkk
kinalærred med blindramme i poppeltræ eller lignende, ukendt kunstner – fra ca 1.000 dkk
kinalærred med blindramme i poppeltræ eller lignende, kendt kunstner – fra ca 2.000 dkk
kunstnerlærred med en blindramme i stavlimet fyrtræ, reproduktioner – fra ca 1.500 dkk
kunstnerlærred med en blindramme i stavlimet fyrtræ, ukendt kunstner – fra ca 2.500 dkk
kunstnerlærred med en blindramme i stavlimet fyrtræ, kendt kunstner – fra ca 5.000 dkk

Vær opmærksom på, at det kun er udgangspunkter. Der er ekstremt store udsving i, hvad et billede koster. Og det har ikke altid ret meget med kvaliteten af de anvendte materialer at gøre. Men handler mere om, hvor eftertragtet en kunstners værker er i markedet.
Store farverige malerier er flotte billeder til væggen i stuen - Pulse I 70x140 cm

Hvor finder du dit nye billede henne?

Der er i dag mange steder du kan købe kunst og billeder – både online og i den virkelige verden.

Online

Online kan du finde masser af kunst, herunder billeder. Men det det kan let virke lidt uoverskueligt, da der er utallige hjemmesider – lige fra kunstnere til møbelhandel og supermarkeder.

Jeg anbefaler du kigger hos kunstnere, gallerier og kunstportaler. Fordi her kan du få kontakt til og snakke med den kunstner der har lavet værket. Og få de oplysninger du har brug for, inden du træffer din beslutning.

I den virkelige verden

Jeg mener kunst skal ses i virkeligheden. Det giver den bedste oplevelse af, hvordan et billede ser ud og virker i forskellige blikvinkler og med en god belysning.

Der findes rigtig mange steder, hvor du kan se og købe unikke billeder og reproduktioner. 

De fleste kunstnere har et galleri, atelier eller en udstilling, hvor du har mulighed for at se aktuelle værker. Du kan besøge kunstmesser, udstillinger eller gallerier. Og så har de fleste møbelhandlere, byggemarkeder og hypermarkeder også et mindre malerisortiment.

Se billedet på din væg, inden du beslutter dig?

Har du mulighed for at se dit nye billede “live” på din væg, inden du tager den endelige beslutning om at købe det?

I dag foregår en del salg af billeder på nettet. Og selvom man køber direkte hos en kunstner eller et galleri, så kan de været placeret langt væk fra ens bopæl. Hvilket gør det svært lige at smutte forbi og se værket. Inden beslutningen om køb bliver taget.

Hvordan et billede ser ud i virkeligheden med farver, farvetoner og skygger, kan være svært at vurdere ud fra fotos. Fordi den plads hvor det skal hænge i boligen, har en anden belysning end den er er brugt under fotooptagelserne.

Det er derfor altid en god idé at låne billedet med hjem, hvis det er mulig. Som alternativ at sikre sig en returret. Så du kan sende billedet retur, hvis det slet ikke lever op til forventningerne, og passer ind som forventet.

Nogle kunstnere tilbyder også, at du kan sende fotos af de vægge hvor malerierne skal placeres. De sætter så billederne ind i dine fotos, så du kan få et indtryk af hvordan det ser ud.
Lærredstryk til køkkenet kunst på lærred

Opsummering af hvordan du vælger et billede

Når du leder efter kunst til dine vægge, så skal du være opmærksom på:

Skal det være et unika eller en reproduktion?
Skal det holde mange år eller skiftes hurtigt ud igen?
Hvordan skal farverne være?
Hvordan skal motivet være?
Hvilken størrelse skal det have?
Hvad er dit budget?

Hvis du gør dig nogle tanker omkring ovennævnte forhold, inden du begynder at lede efter det perfekte billede. Så er du klædt godt på til at vurdere de værker du kigger på.

Det kan selvfølgeligt være svært, lige nøjagtigt at finde det fuldstændigt perfekte billede du skal bruge. Med den kvalitet, det motiv, de farver og den størrelse som du allerhelst vil have.

Så er der altid den mulighed, at kontakte en kunstner der maler motiver i en stilart du er glad for. Og så få kunstneren til at lave dit helt eget kunstværk, hvor du selv har indflydelse på motiv, farver og størrelse.

De fleste billedkunstnere – mig selv inklusiv – er opmærksomme på, at de billeder der bliver kreeret har en god kvalitet rent kunstnerisk. Så det kan godt være at vedkommende kunstner ikke opfylder dine ønsker 100%. Men du får altid en begrundelse for hvorfor ønskerne ikke kan imødekommes.

Der hvor jeg oftest møder problemer i forhold til bestillinger, er primært med hensyn til farverne, farvetonerne, farvekombinationerne og hvilke farver der skal være dominerende. Og så kan motiver, der bliver op- eller nedskaleret, se meget forskellige ud i forhold til originalen. På grund af at der sker en ændring i perspektivet.

Så det skal du være opmærksom på ved bestillinger.
lock