Abstrakte malerier er enestående kunst

Abstrakte malerier er enestående kunst, jeg er fan.

Fordi den abstrakte kunst sætter fantasien i gang, pirrer til nysgerrigheden, inspirer til udvikling af dig selv og bringer lidt liv og farver ind i boligen.

Og så er det altid et godt samtaleemne med masser af diskussionsstof. Da der sjældent er enighed omkring hvad et specifikt kunstværk skal forestille. Med hensyn til formens virkning, stemning, handling og symbolik. Hvordan perspektivet i værket er. Og ikke mindst hvad budskabet er, hvordan det bliver fortolket og hvilken betydning det har.

I den her artikel kan du læse om hvorfor abstrakte malerier er enestående kunst. Hvad abstrakt kunst i det hele taget er, hvad historien bag abstrakt kunst er. Og så slutter jeg af med at give lidt eksempler på kunstnere der arbejder i et abstrakt univers, og som jeg bliver meget inspireret af i mit eget arbejde.

Abstrakt kunst - hvad er det?

Hvad er så abstrakt kunst ?

Der er langt fra enighed omkring hvordan begrebet “abstrakt” skal forstås. Holdningerne går lige fra at alt kunst er abstrakt, til at intet kunst er abstrakt.

Jeg ser det som et temmeligt vidt begreb. For kunst der IKKE prøver at forestille en præcis skildring af en visuel virkelighed taget fra den virkelige verden.

Men i stedet bliver kunsten skabt i et abstrakt univers. Ved hjælp af visuelt sprog i form af farver, linjer, figurer og struktur. Der former en komposition, som i større eller mindre grad er løsrevet fra den virkelige verden.

Abstrakte malerier er unik kunst

Begrebet skal fortolkes vidt, da det spænder bredt.

Lige fra en fuldstændig abstrakt tilfældig anvendelse af farverne, hvor der slev ingen referencer er til den virkelige verden.

Over en let ufuldstændig markering af figurer, symboler og linjer, som henviser til kendte referencer.

Til kompositioner der ret tydeligt viser, hvad det skal forestille.

Abstrakt kunst med organiske former

Selv kunstværker der viser den visuelle virkelighed, er til en vis grad abstrakte, hvis der bliver ændret på farver eller former, så det er tydeligt for enhver.

Jeg viser her i afsnittet 3 forskellige udtryk: Øverst en tilfældig brug af farverne. I midten bliver der anvendt linjer og former der minder om organiske strukturer. Og nederst er det ret tydelig at kompositionen forestiller et bymiljø med huse og lygtepæle.

Abstrakt kunst med kendte strukturer

Hvordan finder du det maleri der passer perfekt over sofaen

Når du leder efter malerier til væggene i hjemmet, så kan det være udfordrende at skulle finde det helt perfekte match til det sted maleriet skal hænge.

Der er en del forskellige faktorer du bør tage hensyn til, inden du beslutter dig for køb af et maleri.

I den her checkliste har jeg samlet de overvejelser du skal igennem. Det drejer sig om det skal være unikt eller kopikunst, hvor længe du forventer at beholde værket, hvordan farver og motiv skal se ud, hvilken størrelse der er optimal samt hvad dit budget er.

Historien bag abstrakte malerier

Abstrakt kunst går rigtigt lang tilbage i historien.

Der er fundet hulemalerier i Indonesien – primitive afbildninger af dyr og mennesker – som daterer sig 40.000 år tilbage.

Og der er senere fundet en del keramik og tekstiler med forskellige symboler, linjer og geometriske former, rundt omkring i det mest af verden.

Du kan se det indonesiske hulemaleri her:

Hulemaleri fra Indonesien

Når det drejer sig om malerier med blæk, så er der fundet spor helt tilbage til Tang-dynastiet i Kina omkring år 600-900. Men der er desværre ikke fundet malerier fra perioden.

En kendt maler fra Song-dynastiet – Yu Jian – anvendte omkring år 1200 stilen med at sprøjte blæk på sine lærreder.

Og han har siden dannet skole for en del af de Kina-malerier med abstrakte landskaber og kinesiske skrifttegn, som vi kender så godt.

Her kan du se hans maleri “Mountain Market, clearing Mist”:

Yu Jian Mountain market clearing mist

Op igennem det 19. århundrede er abstrakte malerier og skulpturer i høj grad præget af klassisk realisme. Kunsten skal derfor først og fremmest vise genkendelige objekter og scener, som f.eks. landskaber.

Først i slutningen af det 19. århundrede og begyndelse af det 20. århundrede sker der noget i form af impressionismen og ekspressionismen.

Motiver og kompositioner bliver i højere grad frigjort fra virkeligheden, til fordel for mere en mere abstrakt anvendelse af farver og linjer.

Et par af de mest kendte kunstnere fra den periode – hvor moderne abstrakte malerier som vi kender dem i dag er startet – er Pablo Picasso og Wassily Kandinsky.

Der her foto viser maleriet Composition VII af Kandinsky:

Kandinsky - Composition VII (1913)

I det 20. århundrede er universet med abstrakt kunst eksploderet i et væld af forskellige retninger.

Hvis jeg skal nævne tre af de kunstnere jeg selv synes er mest interessante, så må det være:

Jackson Pollock – på grund af hans action painting stil, hvor malerierne bliver lavet færdige i én kontinuerlig proces. Og hans teknikker med at hælde og dryppe malingen.

Her er kan du se maleriet Convergence af Pollock.

Jackson Pollock - Convergence (1952)

Willem de Kooning – på grund af hans anvendelse af streger og farver i en blanding af flere stilarter.

Joan Miró – på grund af hans fantastiske evne til at frembringe kunstværker med enkle streger og figurer, kombineret med skarpe kontraster i farverne.

Her er vist maleriet Mai 1968 af Miró:

Joan Miró - Mai 1968 (1973)

Check kvaliteten inden du køber

Har kvaliteten på et maleri nogen betydning?

Ja, hvis du gerne vil beholde maleriet og nyde motivet i mange år fremover, så er det altafgørende at værket har en kvalitet der holder.

Når du køber malerier til dit hjem, så kan det være svært umiddelbart at vurdere hvordan kvaliteten er. Det gælder især hvis du køber online uden at have set maleriet "live" først.

Her er en checkliste med de ting du skal kigge efter, hvis du vil være sikker på at købe malerier der holder mange år fremover.

Kunstnere der inspirerer mig i dag

Jeg har ikke selv nogen intension om at min kunst skal revolutionere verden eller gøre den til et bedre sted.

Men derimod vil jeg gerne gøre verden til et GLADERE sted.

Jeg er selv meget ambitiøs med udvikling af min abstrakte kunst. Og min evne til hele tiden at skabe malerier, som er bedre med mere udtryk, afbalancerede kompositioner, flere detaljer og flottere farver.

Og min evne til hele tiden at skabe malerier, som er bedre med mere udtryk, afbalancerede kompositioner, flere detaljer og flottere farver.

Derfor eksperimenterer jeg hele tiden meget med gamle og nye redskaber, teknikker og farver.

Det præger selvfølgeligt også hvad det er for kunstnere jeg selv følger – når jeg har brug for ny inspiration.

I dag følger jeg 3 kunstnere, der på hver deres måde er store inspirationskilder:

Swarez Art – fordi han laver vildt flotte rent abstrakte malerier, hvor der kun er anvendt farver. Han har samme baggrund som mig – ingen kunstnerisk uddannelse, men med en stor nysgerrighed efter at udforske mulighederne i malerierne. Og så arbejder han hele tiden benhård på at udvikle sin kunst og blive bedre.

Swarez Art - A Hopeful Transmission

Carla Sa Fernandez – fordi hun – ved hjælp af hendes helt egen teknik – forstår at sætte farver sammen i en fantastisk buket af detaljer og kontraster.

Carla Sa Fernandez - The Emotional Creation 149

Isabelle Zacher-Finet – fordi hun maler lidt a la Pollock, hvor malerierne bliver lavet færdig i én gennemgang. Og så er hun fremragende til at finde flotte farvesammensætninger og abstrakte figure der er skønne at se på.

Isabelle Zacher-Finet

Det var min artikel “Abstrakte malerier er enestående kunst”.

Jeg håber du er blevet lidt klogere på hvad abstrakt kunst er, og hvor det er jeg finder min inspiration.

Se de malerier jeg laver

Jeg laver farverige abstrakte malerier, som giver liv og farver på væggene i dit hjem.

Alle malerier er unikke. Og der bliver kun anvendt de bedste materialer - topkvalitet maling, kraftigt lærred fra Italien og europæisk stavlimet fyrtræ til blindrammen.

Her kan du se flere fotos af malerierne, og læse om hvad der er baggrunden for motivet, samt hvordan maleriet er fremstillet.