6 grunde til hvorfor du skal købe malerier direkte fra kunstneren

Michael Lønfeldt

6 grunde til hvorfor du skal købe malerier direkte fra kunstneren

Hvor køber du dine malerier henne?

Hos gallerier,  i brugskunstforretninger, på online platforme, i hypermarkeder, i byggemarkeder eller direkte hos kunstneren?

Her er 6 grunde til hvorfor du skal købe direkte hos kunstneren. Det giver dig en hel række fordele.

Unika
Grundighed
Kvalitet
Mere for pengene

Når du indretter væggene i dit hjem. Så er der en række forhold der taler for, at du skal købe et maleri direkte hos en kunstner – i stedet for at købe en reproduktion i online butikker. Eller fysiske butikker der handler med møbler, boligtekstiler, pyntenips eller dagligvare.

 – Du får et unikt originalt maleri som ingen andre har

 – Malerierne er gennemarbejdet ned til mindste detalje, og der er brugt tid på dem

 – Du får et kvalitetsprodukt, hvor der er anvendt gode materialer

 – Du får mere for pengene – ingen kommission til online eller fysiske gallerier

 – Gensalgspriserne er højere, når du engang vil skifte ud igen

 – Du får en bedre service og svar på alle de spørgsmål du har

Du får et unikt originalt maleri

Når du køber et originalt maleri hos en kunstner, så får du et unikt kunstværk der kun findes ét af, one-of-a-kind.

Og du kan anvende det til, at designe indretningen i dit hjem med dit helt eget specielle touch. Uden du skal frygte at familie, venner eller naboen allerede har det samme motiv. Eller kan efterligne din indretning.

Hvis vi ser på definitionen af “original”. Så siger Den Danske Ordbog at det er “genstand eller fænomen der ligger til grund for en kopi”.

Vær opmærksom på, at næsten alle online og fysiske butikker der reklamerer med “originale” malerier reelt sælger reproduktioner, hvor den kunstneriske værdi er minimal.

Kopierne bliver typisk fremstillet på kunstfabrikker i Kina og den øvrige Østen. Det sker ikke altid under ordnede forhold, men hvor medarbejderne arbejder mange timer i døgnet uden ret mange pauser, og i bygninger der mangler basale forhold som f.eks. vinduer og varme.

Der eksisterer også et par danske masseproducerende kunstfabrikker. Hvor der er ansat danske kunstnere, som fremstiller efterligninger under pseudonym. Fordi de ikke vil ødelægge deres kunstnernavn.

Paintings for sale for your living room - Altitude II

Det kan være vanskeligt umiddelbart at spotte, om det er en reel eller fiktiv kunstner. Og om der er tale om et originalt maleri eller en kopi – her er et par tips du kan bruge:

Ting der indikerer, det er en reel kunstner:

Start med at Google kunstneren og se hvad der dukker op af informationer.

Dukker kunstnerens kontaktoplysninger op. Har vedkommende sin egen hjemmeside, hvor der bliver vist værker og nuværende og tidligere udstillinger ?

Hvis der er en kunstnerprofil på butikkens hjemmeside, og der er vist foto og biografi af kunstneren.

Hvis der på maleriet er vedhæftet en kunstnerprofil, som indeholder en biografi, og hvor der er vist et foto af kunstneren.

Ting der indikerer, det er et originalt unikt maleri:

Hvis der står en reel kunstner bag og ikke kun et pseudonym.

Hvis maleriet er signeret med det fulde navn og årstal bag på lærredet.

Hvordan finder du det maleri der passer perfekt over sofaen​?

Når du leder efter malerier til væggene i hjemmet, så kan det være udfordrende at skulle finde det helt perfekte match til det sted maleriet skal hænge.

Der er en del forskellige faktorer du bør tage hensyn til, inden du beslutter dig for køb af et maleri.

I den her checkliste har jeg samlet de overvejelser du skal igennem.

Malerierne er gennemarbejdet

Unikke malerier der er lavet af kunstnere fra det virkelige liv, er kendetegnet ved, at der er anvendt meget tid på motiverne. Resultatet er derfor et kunstværk med uendeligt mange detaljer og stor dybde. Hvilket betyder man hele tiden opdager nye detaljer, strukturer og sammenhænge.

Det drejer sig i første omgang om planlægning af motivet. Og så består processen med fremstilling af maleriet af en række forskellige trin. Bestående af: grunding af lærredet, påføring af struktur, grundmaling (1-3 bearbejdninger), selve motivet (1-5 bearbejdninger), topfinish og en toplak.

Flot maleri til hjemmet Horizon III

Det er meget forskelligt hvor mange gange en kunstner skal have malerier mellem hænderne inden det er færdigt. Men typisk ligger det på 5-10 gange. Især når der bliver arbejdet med mange tynde laserende lag og transparente farver. Så skal det igennem mange gange.

Kendetegnende ved fremstillingen af reproduktioner er, at der ikke ret meget tid til maling af det enkelte maleri. Typisk vil der være 15-20 minutter til rådighed.

Det betyder, at det kun er muligt at lave et maleri med maksimalt 3 lag, inden det er færdigt. Ofte vil maleriet blive fremstillet i én proces, hvor der parallelt bliver malet helt op til 50 stk. af samme motiv. Derfor mangler billederne ofte detaljer og dybde. Det gør man hurtigere kan blive træt af at se på dem.

Du får et kvalitetsprodukt

Mange kunstnere sætter en ære i at bruge maling, materialer og hjælpemidler i en meget høj kvalitet.

Grundlæggende bliver der skelnet mellem 3 forskellige kvaliteter indenfor kunstnermaling: Skolekvalitet, studiekvalitet og kunstnerkvalitet.

Hvad er det så, der adskiller hvilken kvalitet en kunstnermaling har: Det er et spørgsmål om, hvilke pigmenter der bliver brugt. Hvor stor en andel pigmenter der er i forhold til fyldstoffer. Og hvilken bindertype der er valgt.

Den bedste kvalitet anvender de mest kostbare pigmenter. Den har den største andel af pigmenter og indeholder kun lidt eller slet ingen fyldstoffer.

Decorate your walls with paintings

Skolekvaliteten er den billigste og bliver anvendt til undervisning i større hold. Den er ikke egnet til rigtige malerier, der bliver anvendt i indretningen af hjemmet. Den dårlige kvalitet medfører problemer med at blande med andre farver. Malingen kan ikke holde struktur og tørrer til en flad form. Og så mangler farverne lysægthed, dækkeevne, farvestyrke og gennemsigtighed.

Studiekvalitet er en grundlæggende maling, der bliver anvendt til grunding af malerier og uigennemsigtige flader. Det er en fornuftig kvalitet. Der har de egenskaber at farverne kan blandes, og de holder den struktur der bliver lavet. Eneste problem er, at disse farver har problemer med at vise gennemsigtighed uden anvendelse af hjælpemidler.

Kunstnerkvalitet er toppen af poppen med stor lysægthed, stor dækkeevne, kraftig farvestyrke og stor gennemsigtighed. Alt i alt giver det mulighed for at lave malerier med meget fine detaljer, flotte farvespil og stor dybde. Og så sikre den høje andel af pigmenter, at malerierne får en lang holdbarhed. Uden at farverne begynder at blegne, eller malingen skaller af.

Professionelle kunstneren anvender lærreder i en god kvalitet, fremstillet af bomuld og/eller hør.

Langt de fleste kunstnere slutter altid af med et lag beskyttelse i form af lak eller gel. Det giver dels et maleri der kan hænge i mange år. Og dels gør det rengøringen lettere.

Ved reproduktioner bliver der som regel anvendt kunstnermaling i skolekvalitet og studiekvalitet. Den fremragende kunstnerkvalitet bliver ikke anvendt på grund af en høj pris. Yderligere får kopierne ikke den toplak, der sikrer mod UV-stråler og sollys. Og giver en holdbarhed i mange år fremover.

Og så bliver der ofte anvendt lærreder af 100% polyester. Hvilket giver en stiv overflade, der ikke kan give sig sammen med malingen under ændringer i fugtighedsbetingelserne.

Indret med malerier i dit hjem

Det kan godt være en stor udfordring at skulle skabe den unikke indretning med en perfekt balance mellem møbler, tekstiler og malerier.

Der er forskellige faktorer, som afgør hvordan det hele bør sættes op. Herunder hvor de skal hænge, hvordan du måler afstanden korrekt op og hvor du finder nye malerier henne.

Hvis du følger de tips jeg giver, så får du en unik indretning, og familie og venner bliver imponeret.

Du får mere for pengene - ingen kommission til gallerier online og offline

Hvis kunstnere sælger via online eller fysiske gallerier. Så må de ofte lægge op til 50% af salgsbeløbet til galleri-ejeren.

Det er klart når du handler direkte med kunstneren, så skal der ikke betales kommission. Og der er dermed ingen fordyrende mellemled, der skal tjene på kunstværkerne.

Abstract paintings for your walls

Gensalgspriserne er højere

Generelt holder priserne på unikke værker sig bedre en på kopi-billeder.

Når du skal sælge et maleri du har købt fra en professionel kunstner. Så holder priserne bedre, i forhold til de kopi-malerier du køber i online og fysiske butikker.

Ofte kan du få nogenlunde det samme for malerier købt fra en kunstner. Hvorimod reproduktionerne falder kraftigt i pris, så du kun får omkring 25% af det beløb du oprindeligt betalte.

Og hvis du er dygtig til at spotte talentfulde kunstnere, kan du tjene penge når du sælger. Det kræver dog en del øvelse. Og at du ved hvad du skal kigge efter, når du køber kunst.

Du får en bedre service

Når du handler direkte med en professionel kunstner. Så står vedkommende til rådighed, med svar på alle de spørgsmål du har. Uanset om det drejer sig om motiv, materialer, vedligeholdelse eller ophængning eller andet.

Og så har du selvfølgeligt også mulighed for at få lavet dit helt eget maleri med farver og motiver.

Abstract acrylic paintings

Mange kunstnere tilbyder også at hjælpe til med transport og ophængning.

Det er mine 6 grunde til hvorfor du skal købe malerier direkte fra kunstneren. Har du flere grunde, som jeg ikke har tænkt på ?

Se de malerier jeg laver

Jeg laver farverige abstrakte malerier, som giver liv og farver på væggene i dit hjem.

Alle malerier er unikke. Og der bliver kun anvendt de bedste materialer - topkvalitet maling, kraftigt lærred fra Italien og europæisk stavlimet fyrtræ til blindrammen.

Her kan du se flere fotos af malerierne, og læse om hvad der er baggrunden for motivet, samt hvordan maleriet er fremstillet.